Compassietraining

Ronald Hochstenbach heeft de Mindful Zelf Compassie workshops voor trainers gevolgd bij Chris Germer. Chris Germer heeft samen met Kristin Neff een 8-weeks programma in mindfulness en zelfcompassie (M.S.C. Mindful Self Compassion) ontwikkeld. 
Daarnaast is Ronald gecertificeerd en erkend Compassie trainer opgeleid door o.a. Frits Koster en Erik van den Brink. 

Zelfcompassie

Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen is. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden en dat is het doel van compassietraining. Terwijl medelijden vooral gepaard gaat met angst en sentimentaliteit, vraagt compassie om moed en ruimhartigheid. Beoefening van zelfcompassie is niet egocentrisch maar zorgt juist voor een gezonde relatie met onszelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe. 

De 8-weekse compassietraining, Mindfulnesstraining MBCL: 

De compassietraining bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een trainingsdag en is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie. In onze cultuur ervaren veel mensen psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren. We kunnen vluchten in isolement of ons storten in bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven. Gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Soms geven zij wel inzicht maar bereiken onvoldoende het ervaringsniveau ('Ik snap het wel, maar voel het niet.') Juist dan valt compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe. 

Inhoud van de training:

Naast het verder trainen van mindfulness komt o.a. het volgende aan bod:

 • Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.
 • Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid.
 • Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en de innerlijke pestkop.
 • Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout.
 • Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen.
 • Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.
 • In de zelfcompassietraining worden oefeningen op ervaringsniveau aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.

In deze training leer je:

 • Hoe je minder streng tegen jezelf kunt zijn.
 • Hoe je makkelijker kunt omgaan met moeilijke emoties.
 • Hoe je  jezelf kunt motiveren met vriendelijkheid in plaats van kritiek.
 • Hoe je Mindfulness en zelf-compassie beoefening kunt integreren in je dagelijks leven.
 • Hoe je je eigen leraar of coach kunt worden.


Recent onderzoek heeft getoond dat zelfcompassie je emotioneel welzijn sterk verbeterd, en angst en depressie verminderd. Het kan zelfs helpen aan uw dieet en lichaamsbeweging routine.

INVESTERING

€484,- voor particulieren inclusief btw, stiltedag, een persoonlijk kennismakingsgesprek, exclusief zelf aan te schaffen werkboek ( € 27,95 ) met te downloaden oefeningen op mp3.
€726,- is het zakelijk tarief exclusief. btw, o.a. voor organisaties, wanneer je een BV hebt en wanneer de training vergoed wordt door uw werkgever of een instantie (niet bedoeld de zorgverzekeraar), inclusief persoonlijk kennismakingsgesprek, en stilte-, trainingsdag, exclusief zelf aan te schaffen werkboek ( € 27,95 ) met te downloaden oefeningen op mp3.

Vergoedingen

Indien u aanvullend verzekerd bent is het o.v.b. mogelijk dat de boven genoemde training, wat vermeld wordt als: Mindfulnesstraining MBCL   ( gedeeltelijk ) vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar. U kunt ook via ZorgWijzer.nl   kijken naar de verschillende mogelijkheden tot vergoeding van de Mindfulnesstraining. Op hun website kunt u ook een PDF bestand downloaden. Check uw polis en vraag duidelijk naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar! En zie overzicht zorgverzekeraars 2019 bij de NVPA.  Bij vragen kunt u gerust contact met ons opnemen.

Voor wie?

Voor mensen die al eerder een Mindfulness training gevolgd hebben of ruime ervaring hebben in het beoefenen van Mindfulness meditatie.

De compassie training als vervolgtraject voor hen die ondervonden hebben dat mindfulness beoefening hen goed doet, maar ook moeite hebben deze in hun leven te integreren en daarbij een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen.

 

 

Compassie training MBCL in de regio  Eindhoven, Heeze, Leende ,Valkenswaard, Waalre, Helmond, Gemert, Geldrop, Mierlo.

Compassietraining

Aanmelden

Agenda

Compassietraining

Start 18 Mei 2022
19:30 - 22:00 uur
Waalre

Data: 18, 25 mei, 1, 8, 15, 22, 29 juni en 6 juli. 2022
Reserve data: 13 en 20 juli 2022.
Training-, stiltedag: Zondag 10 juli 2022 van 13.00 uur tot 17.00 uur 

Locatie: Energie centrum de Volmolen 
Molenstraat 60
5581 VK Waalre.

Conferentieruimte de Volmolen
Volmolen 4
5561 VH Riethoven
Energie centrum 'de Volmolen' in Riethoven.

Precies op de grens van Waalre en Riethoven staat het mooie pand gelegen aan het water.

 

Copyright © 2022 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness    |   Algemene Voorwaarden - Privacyverklaring
Copyright © 2022 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Webdesign & CMS by Downdijk