Ronald Hochstenbach

Mijn ontwikkeling

Door mijn eigen proces aan te gaan en mijn leerweg tot Psychosociaal Therapeut,. Mindfulness- en Compassietrainer te volgen kan ik  jou leren jezelf te helen van somberheid, pijn, verdriet, verslavingen en zinloosheid, zodat je meer leert genieten van het leven. Ik leer jou hoe je het zelf kunt doen, zonder afhankelijk te hoeven zijn van lange therapieën, vele trainingen en gebruik van bijvoorbeeld antidepressiva en ritalin. Juist dankzij moeilijke of uitdagende levensfasen ontwikkelde ik veerkracht, zelfvertrouwen en daadkracht, waardoor ik geniet van het leven in het nu!

Mindfulness en compassie in mijn leven

De acceptatie en mildheid van Mindfulness hebben mij in periodes van stress en rouw kracht, kalmte en vertrouwen gegeven. Ik heb geleerd dat door met mildheid en vertrouwen te “zijn” met wat in lichaam en geest “is”, zonder het te willen veranderen of vast te houden, de natuur zijn eigen beloop gaat en kan transformeren. Ik ervaar door opmerkzaam te zijn dat er ruimte en keuze vrijheid ontstaat. Mindfulness- en compassieoefeningen leveren mij elke dag weer veel op in mijn leven. Ik merk o.a. dat mijn leven zich met meer moeiteloosheid ontvouwt. Ik volg mijn innerlijke kompas en ik leef in een natuurlijke balans tussen te doen wat mijn verantwoordelijkheden van mij vragen en wat mijn hart mij ingeeft. Voor mij zijn pijnlijke ervaringen een ingang tot innerlijke groei en zingeving. De vruchten hiervan geven mij zoveel levensvreugde en dankbaarheid dat het mijn passie en roeping is om dit anderen ook te leren.

Mezelf in een aantal kernwoorden hoe ex deelnemers mij hebben omschreven:   

- Confronterend  vanuit een niet oordelende en compassievolle houding ;

- Direct met humor en respect;

- Professioneel met een persoonlijke  / informele touch;

- Toepassingsgericht ;

- Concreet met diepgang;  

- Energiek, gedreven, passievol, enthousiast;

- Een sterke Zijns kwaliteit,  zoals focus, geduld en aanwezig zijn in het hier en nu.

Mijn weg als Mindfulnesstrainer  

In 1997 ben ik in aanraking gekomen met Mindfulness en Yoga. Vanaf die tijd ben ik me intensief gaan verdiepen om de kennis, methoden en persoonlijke ervaring te vertalen naar vormen om mensen te begeleiden in hun zoektocht naar innerlijk rust en levensgeluk.

Vanaf 2011 geef ik 8-weekse Mindfulnesstrainingen MBSR en MBCT en vanaf 2013 De 8-weekse Compassietraining MBCL. Ik ben gecertificeerd Mindfulnesstrainer categorie 1 en Compassietrainer MBCL en ben opgeleid door het instituut voor Mindfulness IvM  en door Frits Koster, Erik van den Brink en Chris Germer (USA) én erkent Interpersoonlijke Mindfulness trainer IPM en opgeleid door Phyllis Hicks (USA), Florence Meleo-Meyer (USA). Daarnaast ben ik Psychosociaal therapeut en Life coach. 

Mijn visie

Een persoonlijke  crisis biedt een kans om “te worden wie je in wezen bedoeld bent te zijn”. In plaats van de moeilijkheden te bevechten of er voor te vluchten, dien je deze draken en demonen juist te omarmen.  Daar waar je struikelt, immers, ligt je grootste schat begraven.

Wat ik echt gaaf vind in mijn werk is te zien hoe iemand zijn pijn, stress of moeilijkheden, oftewel zijn draken, aankijkt. Hoe hij (lees hij of zij) de moed heeft om eerlijk naar zichzelf en de situatie te kijken, hoe pijnlijk dat ook kan zijn. En vanuit de daardoor verworven inzichten een nieuwe zin kan geven aan dat waar hij in eerste instantie misschien wel vanaf wilde komen. Ik vind het geweldig om te zien hoe deze processen leiden naar innerlijke groei, meer veerkracht, zelfvertrouwen en daadkracht. Dan ziet iemand zichzelf niet meer als slachtoffer, maar is zoals ik het noem een ware “levenskunstenaar” geworden. Dit geeft mijn eigen pijn en lijden nog meer zin en betekenis. Ik besef daarmee ook steeds opnieuw hoe dankbaar ik ben dit proces te mogen begeleiden.

Als je me zou kennen zou je weten dat ik:

- mijn burn-out zie als een ‘blessing in disguise’, wat o.a. mindfulness op mijn pad heeft gebracht;  

-  bewust en gezond eet en zeker ook een levensgenieter ben die zich streng houdt aan het elfde gebod  “Gij zult genieten”;

-  regelmatig in de sportschool te vinden ben;

- dagelijks mediteer en me afstem op mijn intuïtie en innerlijke wijsheid;

- bewust mijn dankbaarheid uitspreek voor  het goede maar ook  voor de uitdagingen in mijn leven;

- ook wel eens graag op de bank hang en T.V. kijk;

- 20 boeken op mijn nachtkastje heb liggen en in de helft aan het lezen ben;

- éénmaal ergens voor gekozen, er ook de volle 100% voor ga en zo nodig me erin vast bijt;

- een optimist ben, die in elke moeilijkheid (lees crisis of pijn) een uitdaging ziet om tot innerlijke groei en zingeving te komen;

- met één en al aandacht en compassievol ben als het echt ergens over gaat, je naar jezelf durft te kijken en je verantwoordelijkheid wil nemen.  Als je echter in de “ja-maar” en excuses blijft hangen, verlies ik mijn aandacht en ben ik minder geduldig.  

Mijn passie om me te blijven ontwikkelen

Naast dat ik ben opgeleid tot Mindfulness- en Compassie- en Interpersoonlijke Mindfulness trainer, heb ik de vierjarige opleiding tot Jungiaans Filosofisch Therapeut en de vier jarige opleiding tot Psychodrama Therapeut gevolgd, opgeleid tot Master in de   Transformatie psychologie en Voice Dialogue en Voicedrama,  Hatha Yoga,  en Social Work .

Ter verdieping van mijn persoonlijk - en professionele ontwikkeling als mindfulness-en compassietrainer  heb ik diverse langere retraites, trainingen en workshops gevolgd o.b.v. de volgende internationale meditatie leraren.

- Rob Brandsma (NLD) De MBSR training 2006

- Frits Koster  (NLD)  Jaarlijks diverse Vipassana retraites van 2006 - heden

- Noah Levine (USA) Vipassana Retreat 2010

- Dôshin Houtman (NLD) Diverse Vipassana retraites in: 2010, 2011, 2012, 2013, 2021, 2022

- Lama Rinchen Phuntsok (THA) Shamatha and Vipassana Retreat 2012

- Michael Chaskalson (ENG) Mindfulness op het werk. Nascholing voor trainers 2012

- Christopher Germer (USA)  Retreat / training  Mindful self-compassion  for teachers 2013

- Frits Koster en Erik van den Brink (NLD) Verdiepingsweek voor Compassietrainers 2013

- Florence Meleo-Meyer (USA) Workshop Interpersonal Mindfulness for teachers  2013

- Saki Santorelli (USA) Workshop  Mindfulness for teachers 2013

- Jotika Hermsen (NLD) Vipassana en Metta & Karuna  retraites 2013 - heden

- Susan Gillis Chapman (CAN) The Five Keys To Mindful Communication  Retreat / training  for teachers 2014

- Gregory Kramer,  Bart van Melik, Phyllis Hicks (USA)  Insight Dialogue  Retreat 2014

- Shaila Catherine (USA) Mindfulness, Concentration, and Insight Meditation  Retreat 2015

- Bart van Melik (USA)  Insight Dialogue  Retreat juli 2016,  juni 2019, juni  en augustus 2020

- Bart van Melik, Phyllis Hicks (USA)  Insight Dialogue  Retreat oktober 2016, augustus 2019, juni 2022

- Phyllis Hicks (USA) , Florence Meleo-Meyer (USA) 2017 Opleiding tot ( IPM ) Interpersonal Mindfulness trainer, Teaching Presence in Relationship

-  Phillis Hicks (USA) , Florence Meleo-Meyer (USA) Insight Dialogue  Retreat oktober 2018

- Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster  (NLD)  Vipassana Retraite december 2018 tot januari 2019

- Davind Dewulf (BE) Trainers opleiding (MBCC)  Mindfulness Based Compasionate Communication augustus 2019

Ik ben aangesloten bij dè beroepsvereniging voor mindfulness trainers: Vereniging Mindfulness Based trainers in Nederland en Vlaanderen VMBN en Beroepsvereniging het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen NVPA , Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg RBCZ . Ik ben onderhevig aan klacht- en tuchtrecht van het NVPA en RBCZ. Als NVPA-therapeut ik houd me aan de klachtenregeling conform de nieuwe wetgeving Wkkgz, die vanaf 1 januari 2017 van kracht is. Ik ben aangesloten bij de Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG), die zorg draagt voor de klachten- en geschillenregeling. Voor de procedure bij een klacht kun je informatie vinden op de website van het NVPA (www.nvpa.org) onder het kopje ‘Voor cliënten’. Via het RBCZ-register ben ik onderhevig aan het tuchtrecht complementaire zorg (TCZ).

Ben je geïnteresseerd geraakt in wat ik voor jou kan betekenen. Neem dat gerust contact op via het contact formulier of mail naar: ronald@mindfulnesstrainingen.info


  Terug
Copyright © 2024 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness    |   Algemene Voorwaarden - Privacyverklaring
Copyright © 2024 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Webdesign & CMS by Downdijk