Compassie - Voor wie?

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)

De training MBCL is bedoeld voor hen die zich (deels) in eerder benoemde beschrijvingen onder ' Compassie training waarom? ' herkennen en eerder de mindfulness cursus (MBSR/MBCT) hebben gevolgd. Ook met behulp van een zelfhulpboek kan een goede basis zijn gelegd in MBSR of MBCT. Of door bekendheid met mindfulnessbeoefening vanuit Acceptatie en Commitment Therapie of Dialectische Gedragstherapie. Het al langere tijd beoefend hebben van een meer traditionele vorm van meditatie, bijvoorbeeld vipassana of zen kan natuurlijk ook heel goed als voorbereiding volstaan.

De compassietraining bouwt namelijk voort op de mindfulnesstraining. En is geschikt voor hen die gemotiveerd zijn tot nader zelfonderzoek en aan de eigen ervaring willen toetsen wat heilzaam voor hen is en wat niet. Met name is deze cursus bedoeld voor mensen die wel ondervonden hebben dat mindfulnessbeoefening hen goed doet, maar die moeite hebben deze in hun leven te integreren en een milde, vriendelijke houding daarbij te ontwikkelen. Bij deelnemers wordt gesuggereerd dat zij gedurende de training dagelijks ¾ - 1 uur tijd vrijmaken voor oefeningen.

Naast het verder trainen van mindfulness komt o.a. het volgende aan bod: – Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven. – Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid. – Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en de innerlijke pestkop. – Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout. – Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen. – Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.

De training is ontwikkeld door Erik van den Brink (psychiater) en Frits Koster en is onder meer gebaseerd op het werk van Paul Gilbert, Christopher Germer, Tara Brach en Kristin Neff. Net als bij de mindfulnesscursus zijn de voornaamste leermeesters de eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep. Deelnemers zijn vrij in wat en hoeveel ze met elkaar delen en hoeven de problemen voor elkaar niet op te lossen. Wel kunnen ze elkaar ondersteunen door ook in de uitwisselingen mindfulness en compassie te beoefenen.

Voor info over de aktuele Compassietraining zie de folder 'compassietraining' en of klik in de linker balk 'trainingen' en vervolgens 'Compassie training'.

Bron: www.compassietraining.nl

Zie agenda homepage of bij de trainingen voor de data Mindfulness -  en Compassie trainingen in regio Waalre, Valkenswaard,  Heeze, leende, Eindhoven,  Helmond, Geldrop Mierlo, Gemert


  Terug
Copyright © 2024 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness    |   Algemene Voorwaarden - Privacyverklaring
Copyright © 2024 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Webdesign & CMS by Downdijk